Beveiliger, wat weet je over heling, cybercrime en persoonsbeveiliging?

Geschreven door:

De week van 7 tot 13 oktober staat in het teken van de Veiligheid. Op vele locaties in het land zijn in verband hiermee diverse activiteiten gepland. De landelijke aftrap vond plaats in Amsterdam door minister van Rechtsbescherming, Sander Dekker.
Er staan een aantal congressen gepland, zoals bijvoorbeeld;

  • Cybercongres in Rotterdam over cybercriminaliteit, een van de momenteel meest actuele onderwerpen
  • Landelijk Congres Buurtpreventie in Barneveld, Congres KIEK UUT! voor ondermijnende criminaliteit, in Zutphen
  • Bijeenkomst Veilig Uitgaan (voor senioren) in Hilversum

Centraal thema voor de Week van de veiligheid is dit jaar de aanpak van heling en cybercriminaliteit. Bijzonder actueel in onze onveilige tijd is de persoonsveiligheid en persoonsbeveiliging.

Waar staan deze termen voor?
Heling, de officiële betekenis van dit woord (die we allemaal maar al te goed kennen van diverse politieseries) is het handelen in, maar ook bezitten, bewaren en kopen van gestolen goederen.

Iedereen kan persoonlijk een steentje bijdragen aan stoppen/verminderen van heling. Hoe aantrekkelijk het soms mag lijken, koop geen gestolen goederen. En ja, die nieuwe iPhone voor 300 euro op Marktplaats of een splinternieuwe mountainbike in een obscuur café voor 150 euro, daar zit een luchtje aan. Het lukt niet altijd om te voorkomen dat iemand er met jouw waardevolle spullen er vandoor gaat. Wat je kunt voorkomen, is de heling. Registreer jouw diefstalgevoelige eigendommen op de Stopheling app. De potentiële koper kan via dezelfde app het serienummer controleren en zien dat hij voornemens is een misdrijf te begaan door gestolen goederen te kopen.

Cybercriminaliteit, computercriminaliteit of cybercrime is een vorm van digitale criminaliteit waarbij men probeert via een computer, telefoon of een netwerk in te breken bij particulieren of organisaties.

Cybercrime heeft een enorm impact en komt in vele gedaantes, het komt steeds vaker voor. Cybercrime per sms en WhatsApp treft steeds meer Nederlanders. Voorbeelden van cybercrime komen vaak uit zeer onverwachte hoek en zijn lang niet meer eenvoudig en direct herkenbaar.
Zo is recentelijk door RTL Nieuws een artikel geplaatst over veertienduizend camera’s en babyfoons in Nederland waarop door kwaadwillenden kon worden meegekeken. Een cyberaanval kan ook een per post verzonden pakketje zijn met een apparaatje erin dat vervolgens probeert in te breken op het lokale wifinetwerk.
Steeds betere, snellere en modernere informatievoorziening via het wifinetwerk neemt met zich mee een steeds betere, snellere en inventievere stroom cybercriminelen.
In 2018 zijn ruim miljoen Nederlanders slachtoffer geworden van een van de vormen van cybercriminaliteit. De leeftijdsgrens van de slachtoffers begint al bij 12 jaar!

Persoonsbeveiliging staat voor het beschermen van een persoon, meestal een belangrijk, beroemd of bedreigd iemand door een bodyguard (lijfwacht) of een team beveiligers.

Op 18 september werd de advocaat Derk Wiersum vermoord. Gewoon zomaar, op straat in Amsterdam. Sinds Pim Fortuyn en Theo van Gogh is dodelijk geweld op Nederlandse straten niet ondenkbaar meer. Ons kleine kikkerlandje heeft zich weten te scharen tussen de trieste statistieken die vroeger ruim op afstand van ons bleven, ergens in verre landen.
Een advocaat die vermoord wordt vanwege zaak waaraan hij werkt, een politicus die vermoordt wordt vanwege het door hem verspreidde gedachtegoed, een kunstenaar die de realiteit van de andere culturen weergeeft. Wanneer dit mogelijk is, komt de persoonsbeveiliging aan de orde, een taak die in Nederland gereserveerd is voor onder andere particuliere beveiligingsbedrijven. Werk je als persoonsbeveiliger? Dan weet je hoe ongelooflijk veeleisend zo’n baan is. Dan ben je een van de mensen die niet slechts een persoon beschermen, maar ook de vrijheid van meningsuiting en de grondbeginselen van de democratie.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog.